Ingyenes programok az ügyvitel világából. Ingyenes számlázó programok.
Nyugdijas 2023

Rossz hír érkezett a dolgozó magyar nyugdíjasoknak

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Mi történik, ha a nyugdíjas dolgozik, és betegszabadságra szorul? Kapnak betegszabadságot vagy táppénzt? Az ado.hu megállapította, hogy egy 2020-as törvény értelmében a nyugdíjas munkavállaló nem jogosult táppénzre, de betegszabadságra igen.

 

A társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságról és az ellátások köréről szóló, 2020. július 1-jén hatályba lépő új törvény szerint a biztosítási kötelezettségek és a kapcsolódó járulékok nem vonatkoznak a kiegészítő tevékenységet végző személyekre. Ide tartoznak a nyugdíjkorhatárt elért, egyéni vállalkozóként vagy egyéni vállalkozóként dolgozó önfoglalkoztató nyugdíjasok és özvegyek is, még akkor is, ha az önfoglalkoztatói vagy a hozzátartozói nyugdíj folyósítását felfüggesztették - adta hírül az ado.hu.

A dolgozó nyugdíjas nem biztosított, ezért nem jogosult társadalombiztosítási ellátásra. Ezért nem kaphatnak betegbiztosítási ellátást, amely a pénzbeli egészségbiztosítási ellátások közé tartozó társadalombiztosítási ellátás.

A dolgozó nyugdíjas azonban jogosult betegszabadságra, mivel ez nem társadalombiztosítási ellátás, és a Munka Törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy "a munkáltató a munkavállalónak naptári évenként tizenöt munkanap betegszabadságot ad a betegség miatti munkaképtelenség idejére", és e jogosultság tekintetében nem tesz különbséget nyugdíjasok és nem nyugdíjasok között.

A betegszabadság idejére a távolléti díj 70 %-át kell kifizetni. Ennek igényléséhez munkáltatójának orvosi igazolást kell benyújtania a munkaképtelenségről.

Keresés