Ingyenes programok az ügyvitel világából. Ingyenes számlázó programok.
Online Adatbejeelntési Kötelezettség Számlázó Programok 2018

Online adatszolgáltatás 2018. július 1-től a kötelező számlázó programok esetében

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Nav online számlázás 2018! Fontos kiemelnünk, hogy az online adatszolgáltatás nem egyenlő az online számlázással!

A közbeszédben gyakran online számlázásként emlegetik az új bevezetésre kerülő online adatszolgáltatási rendszert. Viszont ez csak meghatározott feltételekkel meghatározott számlákat érinti.

 Nézzük meg kicsit közelebbről a témát:

A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. június 27-én megjelent rendelet módosításának tervezete, amely a számlázó programok adóhivatal felé történő adatszolgáltatásáról szól. A tisztánlátás miatt az elején lássuk, hogy kit is érint a rendelettervezet és a 2018. július 1-i határidő:

Az online adatszolgáltatási rendszer éles indulásának napja 2018. július 1.

Tesztidőszak után minden Magyarországi cégnek 2018. július 1-től kötelező lesz számlázó programok használata esetében az online adatszolgáltatás.

Bővebben:

Azokat a számlákat kell online beküldeni a számlázó programnak a NAV felé, melyek áfa tartalma eléri vagy meghaladja a 100.000 Ft-ot, a vevő magyar adóalany, illetve az ilyen számlákat módosító bizonylatokat.

A jogszabály tervezet rendszere lehetőséget biztosít arra is, hogy az egyébként „azonnali” adatszolgáltatási kötelezettségnek maximum 24 órán belül tegyünk eleget. Figyelembe véve itt, hogy a számlázási rendszerek nem mindegyike tud megfelelni az „azonnaliság” követelményének. Lehet itt szó túlterheltségről, nem megfelelő internetkapcsolatról, üzemzavarról, karbantartásról. Annak megoldása, ahol nincs internetkapcsolat, vagy tartósan nincs, még további pontosítások alatt állnak.

Maga az online adatszolgáltatás ún. adózói regisztráció után kezdhető meg.

Az adatszolgáltatás formátuma XML fájl lesz.

A NAV Külső Online Bejelentő és Adatszolgáltatási Keresztrendszerén /KOBAK/ keresztül lehet elvégezni az elkészült fejlesztői XML állományok tesztelését. Itt fontos megjegyezni: a KOBAK rendszer használatához szükséges: regisztráció, biztonsági okok miatt a böngészőbe telepített tanúsítvány, valamint fix IP cím ► de ezen a téren is változások vannak már/ lehetnek még a „start-ig”.

KOBAK rendszer publikus webcíme: https://kobak.nav.gov.hu

A KOBAK rendszer regisztrációjáról, használatáról, minden aktuális technikai információ megtalálható a https://onlineszamla.nav.gov.hu linken.

A KOBAK rendszerébe alapvetően szoftverfejlesztőknek kell majd regisztrálniuk, ők tudják itt ellenőrizni, jogszabálynak megfelelően fejleszteni, hogy az általuk elkészített XML fájl megfelel-e az előírásoknak.

Csakis a regisztrált felhasználók tudnak fájlt feltölteni, adatokat lekérdezni a rendszerből, illetve arról tájékoztatást kapnak, ha módosul valamilyen információ pl. XML fájl.

Fontos még tudnunk, hogy a 100.000 Ft-ot meghaladó áfa tartalmú számla adatait nem elég csupán a kiállító félnek megküldeni a NAV felé, a befogadó félnek is adatszolgáltatási kötelezettsége áll fenn. Ami pozitívum lehet, hogy a számla befogadó cégeknek lehetőségük lesz lekérni az adatszolgáltatással érintett számláikat.

A papíralapú számlákat külön adatszolgáltatási felület fogja kezelni, amelyek részleteit még nem ismerjük.

Összegzésként: 2018. július 1-ig, az érintett adózóknak eddig a határidőig kell az általuk használt számlázó programot alkalmassá tenni, hogy adatokat, XML fájlokat továbbítson a NAV felé.

2018 július 1-jén lépnek hatályba a számlázó programok elektronikus adatszolgáltatását előíró jogszabályok, ezzel az időponttal változik az adatszolgáltatási összeghatár, a rendszer éles üzemmódban fog működni, a beküldött/beérkezett adatok ettől kezdve érvényes adatszolgáltatásnak minősülnek.

Keresés